(untitled) (Uzbek Scholar Journal, 2026)
Maqolada kichik maktab yoshidagi bolalarning o’quv faoliyatiga moslashish davrida yuzaga keladigan kognitiv dissonans va kommunikativ stress holatlari tahlil qilingan. Maktabga qadam qo’yish bosqichida bolaning yetakchi faoliyati o’yin turidan o’quv faoliyatiga o’tishi kognitiv va ijtimoiy qiyinchiliklarni keltirib chiqaradi. Tadqiqot doirasida ushbu psixologik holatlarni aniqlash va baholashning mezonlari ishlab chiqildi hamda emprik tahlil natijalari keltirildi. Olingan natijalar boshlang’ich sinf o’quvchilarining kognitiv jarayonlarini optimallashtirish va psixologik qo’llab-quvvatlash tizimini takomillashtirishga xizmat qiladi.